23. 9.2024 smo se fantje in vzgojitelj iz  5. skupine opravili pohod do največjega klopotca na svetu.  S kombijem smo se najprej odpeljali do Stročje vasi in naprej šli peš. Velik del poti smo opravljali po gozdu.
Pot je bila zelo razgibana, saj smo se veliko vzpenjali in morali smo prečkati veliko podrtih dreves. Ko smo prišli do konca gozda, smo zagledali lep razgled po okolici mesta Ljutomer. Videlo se je vse do Murske sobote, Avstrije in Goričkega. Pohod smo nadaljevali med vinogradi. Po poti smo našli še nekaj ostankov grozdja, ki so po trgatvi ostali na trtah. V daljavi smo zaslišali klopotanje. Vzgojitelj Leon je povedal, da so to klopotci, in da klopotanje največjega klopotca ne bomo slišali, ker je pogosto zablokiran. Zablokiran pa je zato, da veter ne bi polomil orjaških vetrnic. Pošteno smo bili utrujeni  in potem smo ga končno zagledali.
KLOPOTEC JE BIL ZARES ORJAŠKI. Pred klopotcem je stala tabla, na kateri je pisalo, da je leta 2014 klopotec bil zapisan v Guinnessovo  knjigo rekordov kot NAJVEČJI KLOPOTEC NA SVETU. Velikan tehta 850 kg in krila vetrnice v dolžino merijo kar 20 m.
Po ogledu klopotca smo našli lepo razgledno mesto, kjer smo si odpočili in pomalicali. Kmalu smo se potem med vinogradih odpravili nazaj do kombija. Pot smo nadaljevali nazaj v dolino do našega kombija. Učitelj nam je pred odhodom povedal, da smo v 1 uri in 40 min prehodili 6.4 km. Bravo mi!                                                                               

Zelo sem hvaležen, da sem lahko šel na tako čudovit pohod. Želim si, da bi ga lahko še kdaj ponovili. To je bil moj najljubši pohod, kar sem jih doživel. Zahvaljujem se vzgojitelju Leonu za tak dober dan.

D. M.

 

V ponedeljek 9. septembra 2024 smo se s 5. skupino odpravili pogledat največji klopotec na svetu. Z našim kombijem smo se odpeljali do Stročje vasi in parkirali pod Cerkvijo sv. Ane. Pot do smo nadaljevali peš. Pohod do klopotca, ki se nahaja v vasi Hermanci, je bila dolga in naporna.
Ko smo prispeli do klopotca, smo si ga temeljito ogledali. Videli smo, da je narejen iz lesa in da je leta 2014 bil zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji klopotec na svetu. Klopotec tehta 850 kg in razpon vetrnice je kar 20 m. Po ogledu klopotca, smo si privoščili malico. Med vinogradi smo ob lepem razgledu na Ljutomer jedli sirove štručke  in pili. Po malici smo se odpravili do kombija in se odpeljali nazaj v Veržej. Na pohodu smo prehodili 6,4 km in zato porabili 1 uro in 40 min.
Naš izlet do Guinnessovega rekorderja je sicer bila naporna, ampak zelo lepa in nepozabna. Zelo všeč so mi bili razgledi in zobanje sladkega grozdja, ki je po trgatvi še ostalo na trtah. 

Mark K., 5. skupina

 

FOTOGALERIJA >>> Največji klopotec na svetu

Dostopnost