Jedilnik

V primeru težav (dostava, bolezen, …) si pridržujemo pravico do spremembe jedilnikov.

Dober tek, vam želijo kuharice in organizatorka prehrane Klavdija Petovar.

Na osnovi:

  • Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta,
  • Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in
  • Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07).

 

V šolskem jedilniku so pri vsaki jedi, z določeno črko v oklepaju, označene snovi ali proizvodi, ki lahko povzročajo alergije ali preobčutljivost. 

Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo, so v jedilniku označene z:

ALERGEN
A - arašidi in izdelki iz njih
G - žita, ki vsebujejo gluten: pšenica (G1), rž (G2), ječmen (G3), oves (G4), pira (G5), kamut (G5) ali njihove križane vrste, in izdelki iz njih; razen glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo; maltodekstrinov na osnovi pšenice; glukoznih sirupov na osnovi ječmena; žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom;
GS - gorčično seme in izdelki iz njega;
J - jajca in izdelki iz njih;
L - mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
M - mehkužci in izdelki iz njih;
O - lupinasto sadje – oreščki: mandelj (O1), lešnik (O2), oreh (O3), indijski orešek (O4), ameriški orehi (O5), brazilski oreščki (O6), pistacija (O7), makadamija (O8) in proizvodi iz njih;
R1 - ribe in izdelki iz njih;
R2 - raki in izdelki iz njih, razen ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
S - soja in izdelki iz nje, razen popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob; naravnih zmesi tokoferola (e306), naravnega d-alfa-tokoferola, naravnega d-alfa-tokoferol acetata, naravnega d-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja, rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
SO2 - žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 100 mg/kg ali 1,0 mg/l, izraženi kot SO2;
SS - sezamovo seme in izdelki iz njega;
V - volčji bob in izdelki iz njega;
Z - listna zelena in izdelki iz nje.

Seznam alergenov je priloga jedilnikom in je objavljen na oglasnih deskah poleg jedilnikov in na spletnih straneh šole, zavoda in vrtca.

Dostopnost